PREGUNTES FREQÜENTS

Viquipèdia Croat

Els
Bàsics

Què és Croat?
Croat és una criptomoneda digital que opera en un estàndard de valor basat en la comunitat utilitzant xarxes P2P (peer-to-peer) com a mitjà per realitzar transaccions. En lloc de tenir una autoritat central per determinar el valor de la moneda, el seu valor està determinat pel nombre de productes i serveis que la gent està disposada a comprar o vendre usant Croat. Els Croats tenen un valor global, per la qual cosa poden ser utilitzats a qualsevol país, en qualsevol moment. Croat també és de codi obert; la seva arquitectura és pública, ningú posseeix ni controla el Croat i qualsevol hi pot participar.
Quin és l'acrònim de Croat?
Croat no s’abreuja. Se li ha d’anomenar sempre CROAT, en exchanges i en altres llocs que utilitzen acrònims de monedes virtuals.
En què es diferencia Croat de Bitcoin?
Croat no està basat en Bitcoin. Es basa en el protocol CryptoNote. Bitcoin és un sistema completament transparent, on la gent pot veure exactament quants diners s’està enviant d’un usuari a un altre. Croat oculta aquesta informació per protegir la privadesa de l’usuari en totes les transaccions. També té una grandària de bloc dinàmica i tarifes dinàmiques, una prova de treball resistent al ASIC i una emissió de monedes de cua (tail coin emission), entre diversos altres canvis. Això significa que és privat, segur i accessible per a tots, sense necessitat d’equip especialitzat. Qualsevol persona normal, amb un ordinador normal, pot participar i minar.
Què és un blockchain?
Un blockchain (o cadena de blocs) és un sistema que emmagatzema una còpia de tot l’historial de transaccions a la xarxa Croat. Periòdicament, s’agrega al blockchain un nou bloc amb l’última informació disponible sobre transaccions. Aquesta cadena permet a la xarxa verificar i validar la quantitat de diners en els comptes (moneders) i fer-la resistent als atacs i als intents de centralització.
Què és la mineria?

La mineria és el procés mitjançant el qual la informació sobre una transacció distribuïda dins de la xarxa Croat és validada i afegida al blockchain (cadena de blocs). Els miners són recompensats per totes les transaccions que processen. Hi ha tarifes associades a totes les transaccions que validen i inclouen en un bloc.

La mineria és un procés que pren temps i es fa cada vegada més difícil a mesura que passa el temps i s’afegeixen nous blocs a la cadena de blocs (blockchain), així com a més i més usuaris a la xarxa Croat. És una espècie de competència. D’una banda, al principi, amb pocs usuaris, pot ser molt fàcil obtenir grans quantitats molt ràpidament. Aquestes quantitats disminuiran en el temps. D’altra banda, com més miners hi ha, més gran i fort és el sistema Croat, la qual cosa condueix a un major valor de la moneda.

Com obté i manté Croat un valor monetari?
Croat obté i manté un valor monetari quan la gent està disposada a comprar-ne i els comerciants estan disposats a intercanviar productes o serveis per Croat. Si ningú està disposat a comprar Croat, llavors no tindrà cap valor. El valor del Croat puja si la demanda excedeix l’oferta (si hi ha més gent que vulgui comprar que gent que vulgui vendre Croats), i disminueix si l’oferta supera la demanda (el cas contrari).
Què és la fungibilitat i per què és important?
La fungibilitat és una simple propietat dels diners, de tal manera que no hi hagi diferències entre dues quantitats del mateix valor. Si dues persones volguessin intercanviar un bitllet de 10 i dos de 5, llavors ningú perdria. No obstant això, suposem que tothom sap que el bitllet de 10 va ser utilitzat anteriorment en una acció il·legal i està marcat. L’altra persona faria el canvi? Probablement no, fins i tot si la persona amb el 10 no té res a veure amb l’acció il·legal. Això podria ser un problema, perquè el receptor de diners necessitaria comprovar constantment els diners que està rebent para no acabar amb diners “bruts”. Croat és fungible, la qual cosa significa que la gent no necessita passar per aquest esforç.
IMPORTANT: Com puc assegurar-me de no perdre mai l'accès al meu moneder?
Els ordinadors s’espatllen, els telèfons es perden, sempre pot passar alguna cosa. Per això, és molt important assegurar-se de no perdre mai l’accés al seu moneder SEMPRE EXPORTAR LES CLAUS I GUARDAR-LES EN UN LLOC SEGUR JUST DESPRÈS DE CREAR UN NOU MONEDER! AIXÒ US PERMETRÀ RECUPERAR-LO SI EL PERDEU. No hi ha cap manera de recuperar un moneder perdut sense les claus.

Com
Començar

Com puc obtenir Croats?
Pot comprar Croats d’un exchange o d’una persona que els vulgui vendre. Alternativament, pot minar Croat per obtenir monedes com recompensa del blockchain.
Què es CroatCore?
CroatCore és un moneder / miner de la moneda virtual Croat. Realitza un seguiment de tots els Croat que ha enviat i rebut i li permet gastar Croat amb comoditat. CroatCore també serveix per fer mineria de la moneda.
Com aconsegueixo un moneder?

Abans de tot, necessita descarregar el programa apropiat de CroatGUI per al seu sistema. Pot trobar-ho en la nostra secció de descàrregues. A continuació, segueixi les instruccions del tutorial inclòs en l’aplicació. És tan fàcil com triar un nom per al seu moneder i clicar un botó de “crear moneder”!

On es guarda el meu moneder? Com fer una còpia de seguretat?
Una vegada creat un moneder a través de l’aplicació CROATCore, aquest es guardarà a la mateixa carpeta on prèviament es va guardar l’aplicació CROATCore. Cada vegada que generi un nou moneder, es crearan 2 arxius, amb el nom que vostè triï: un arxiu amb extensió .address i un altre acabat en .wallet. Pot moure aquests arxius a una altra carpeta o mitjà d’emmagatzematge i fins i tot pot fer còpies de seguretat offline (moneder en fred). Hi ha també l’opció d’exportar les claus pública i privada del moneder (que són una seqüència llarga de caràcters), que podrà guardar en la forma que prefereixi, fins i tot en paper. Amb l’ajuda d’aquestes dues claus podrà recuperar un moneder fins i tot si perd l’accés als dos arxius .address i .wallet. És recomanable fer sempre còpies de seguretat i guardar-les en un lloc segur. Ha de tenir la mateixa cura dels seus moneders com si fossin diners en efectiu.
Vull minar. Com començo?

Abans de tot, necessita descarregar el programa apropiat de CroatGUI per al seu sistema. Pot trobar-lo en la nostra secció de descàrregues. A continuació, segueixi les instruccions del tutorial inclòs en l’aplicació.

Per què el meu moneder triga tant sincronitzant-se?
Si està executant un node complet localment, ha de copiar tot el blockchain en el seu ordinador. Això pot trigar molt temps, especialment en un disc dur antic o si la seva connexió a Internet és lenta. Si està utilitzant un node remot, el seu ordinador sol·licitarà una còpia de tots els outputs (sortides), la qual cosa pot trigar diverses hores. Sigui pacient, i si desitja sacrificar una mica de privadesa per tenir temps de sincronització més curts, consideri l’ús d’una cartera lleugera mòbil en el seu lloc (que es publicarà aviat).
El meu antivirus detecta CroatCore com a virus / malware / ransomware. Què puc fer?
Aquest és un problema freqüent per a molts programes de mineria, inclòs de monedes molt conegudes, especialment amb antivirus que no són molt bons. Hem fet tot el possible per provar CroatCore amb tots els antivirus possibles i, amb l’excepció d’un parell d’ells, rés coneguts, no han donat cap alerta. Entenem que això pot arribar a ser un problema per generar desconfiança, però no podem assegurar al 100% que cap antivirus donarà cap alerta falsament positiva. Els recomanem que comprovin el programa descarregat en una pàgina de escanejat en línia de qualsevol antivirus conegut i de confiança, com Kaspersky, per exemple, per comprovar directament que no és real. CroatCore és completament lliure de virus i qualsevol malware.
Tinc un negoci i m'agradaria acceptar pagaments en Croat. Què necessito fer?
Aviat, publicarem en aquesta pàgina web eines dedicades per als comerciants, per facilitar les transaccions en Croat. Fins llavors, ha d’enviar-nos un missatge a través del formulari de contacte, amb l’assumpte: COMERÇ.

L’app
Mòbil

Com es diu i com puc trobar l'app?
L’app de mòbil es diu CROATCore. Es pot trobar a la Google Play Store per a dispositius Android. Pròximament es publicarà també la versió per iOS.
Com utilitzo l'app?
Pot trobar un tutorial de l’app en aquest article i també en format PDF.
Puc fer mineria amb l'app?
L’app serveix només per gestionar els seus Croats, per fer i rebre pagaments. La potència de càlcul d’un telèfon mòbil fa que no mereixi la pena minar des d’una app.
No puc importar el meu moneder en l'app. Per què?
Es tracta de dos tipus diferents de moneders. No podeu importar un moneder lleuger en l’app de desktop i tampoc un moneder de desktop en un telèfon mòbil. Quan utilitzeu aquesta app per primera vegada, hauríeu de crear un nou moneder (o importar un ja existent des d’un altre telèfon mòbil per exemple).
I si he de canviar de mòbil, o perdo el meu telèfon?
Si voleu passar un moneder des d’un telèfon a un altre, el que heu de fer és exportar la clau privada, guardar-la i amb aquesta importar el moneder ja existent en el nou telèfon mòbil. IMPORTANT: SEMPRE EXPORTAR LES CLAUS I GUARDAR-LES EN UN LLOC SEGUR JUST DESPRÈS DE CREAR UN NOU MONEDER! AIXÒ US PERMETRÀ RECUPERAR-LO SI EL PERDEU. No hi ha cap manera de recuperar un moneder perdut sense les claus.

El moneder
lleuger Web

On puc trobar el moneder lleuger web CROATCore Light Web Wallet?

El moneder  lleuger web CROATCore Light Web Wallet es pot trobar a https://croatwallet.com.

Com utilitzo el moneder web?

Pot trobar un tutorial del moneder web en format PDF aquí (https://croat.cat/wp-content/uploads/2018/03/croat_cat.pdf).

Puc fer mineria amb el moneder lleuger web?

El moneder  lleuger web CROATCore Light Web Wallet serveix només per gestionar els seus Croats, per fer i rebre pagaments des del navegador web del seu dispositiu. Però, si vol, pot fer mineria des del seu ordinador PC utilitzant la direcció del seu moneder creat amb el CROATCore Light Web Wallet, posant l’adreça del moneder al camp de mineria.

No puc importar el meu moneder en el web wallet. Per què?

Es tracta de dos tipus diferents de moneders. No podeu importar un moneder lleuger/mòbil/web en l’app de desktop i tampoc un moneder de desktop en un telèfon mòbil o en una app web.Quan utilitzeu aquesta app mòbil/web per primera vegada, hauríeu de crear un nou moneder (o importar un ja existent des d’un altre telèfon mòbil o creat amb l’app de web, per exemple).

I si m'oblido de les meves dades d'accès (usuari i/o contrasenya) al web wallet?

Per assegurar-vos de no perdre mai l’accès al seu moneder, el que heu de fer és exportar la clau privada, guardar-la i amb aquesta importar el moneder ja existent en un nou compte.
IMPORTANT: SEMPRE EXPORTAR LES CLAUS I GUARDAR-LES EN UN LLOC SEGUR JUST DESPRÈS DE CREAR UN NOU MONEDER! AIXÒ US PERMETRÀ RECUPERAR-LO SI EL PERDEU. No hi ha cap manera de recuperar un moneder perdut sense les claus.